Nieuwe liefde na je scheiding


Jij bent gescheiden en hebt met je ex-partner afspraken gemaakt, zeker met betrekking tot de kinderen. Zo kun je het verleden afsluiten en weer openstaan voor een nieuwe toekomst.

Je ontmoet iemand waarmee je het samen erg fijn hebt. Je gevoel zegt dat je zou willen samenwonen. Je realiseert je dat jij en/of je partner kinderen hebt en ……….. hoe doe je dat dan? Van je samengestelde gezin een succes te maken gaat niet vanzelf. Uit cijfers blijkt dat 60 procent van deze gezinnen opnieuw uit elkaar valt. In 40 procent van de gezinnen gaat het dus wel goed, en je wilt maar al te graag bij die 40 procent horen.

Voordelen zijn:

  1. Economisch samen sterker; Samenwonen heeft als groot voordeel dat je de vaste kosten kunt delen. Er blijft dus geld over voor andere belangrijke of leuke dingen zoals vakanties of uit eten gaan enz.
  1. Samen voel jij je gelukkiger; Als jij happy bent straal je dit uit naar je omgeving en heeft iedereen daar voordeel bij, met name de kinderen.
  1. Nieuwe inzichten; Door als samengesteld gezin samen te leven ervaren kinderen ook hoe belangrijk een liefdevolle relatie hoort te zijn en draagt dit bij aan een goed beeld waar een relatie aan moet voldoen. Ook leren je kinderen om compromissen te sluiten, nieuwe gezinsleden te accepteren en daar hun steentje aan bij te dragen. Je brengt tenslotte 2 families met verschillende opvoedingsstijlen, normen en waarden samen.

Er zijn natuurlijk ook uitdagingen voor een samengesteld gezin.

  1. Conflicten en jaloezie; Een andere opvoeder (stiefouder) die niet de ouder is kan tot conflicten leiden. Je kind zal jouw aandacht moeten delen met anderen. Ook kan je kind in de spagaat komen omdat het ook loyaal wil blijven aan de andere biologische ouder.
  1. Opvoedingsstijl; Elk gezin heeft zijn eigen opvoedingsstijl. Als je gaat samenwonen wijkt dit altijd in meer of mindere mate van elkaar af. Je zult als ouder en opvoeder samen jullie opvoedingsstijl moeten kiezen. Dit kan op weerstand rekenen van de kinderen die zich daartegen verzetten. Want …. vroeger mocht ik dat wel en nu niet meer.

 

Hoe maak je van je samengestelde gezin een succes?

Een samengesteld gezin vormen is best complex. Er zijn veel aanleidingen waardoor dit geluk op de proef kan worden gesteld. Denk bijvoorbeeld aan een ex-partner die ineens minder alimentatie wil betalen of dat het niet loopt tussen je nieuwe partner en jouw kinderen. Het is belangrijk om te allen tijde met elkaar te blijven praten.

Mocht het toch erg moeilijk worden en je hebt behoefte aan professionele begeleiding? Neem dan gerust contact met ons op. Als gecertificeerde samengesteld gezin coach kunnen we alle facetten in kaart brengen om daar vervolgens structuur in aan te brengen.

Direct contact

+31 (0)6 10 87 86 68

antonisf@mironi.nl