Scheidingsnieuws! Wat gaat er mogelijk veranderen?


Hieronder een overzicht van mogelijke wijzigingen.

Partneralimentatie op de schop.

Een maximale termijn voor partneralimentatie van 12 jaar is niet meer van deze tijd. Dat vinden diverse politieke partijen. In de praktijk worden steeds vaker afwijkende afspraken gemaakt, bijvoorbeeld het afspreken van een kortere periode voor alimentatie.

Vanzelfsprekend is het de verantwoording van de ontvangende partij om na de alimentatieperiode volledig zelf te voorzien in het eigen onderhoud.

De mening van kinderen wordt steeds belangrijker.

Als u gaat scheiden toetst de rechter het wettelijk verplicht ouderschapsplan. In het ouderschapsplan staat duidelijk beschreven op welke wijze de ouders hun kinderen hebben betrokken bij de gemaakte die over hen zijn gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de verdeling van de zorg en de invulling van vakanties met de kinderen.

Vanaf de leeftijd van 12 jaar krijgen kinderen een uitnodiging van de rechtbank om hun mening te geven over de afspraken die ouders hebben gemaakt en zijn vastgelegd in het ouderschapsplan.

Bij trouwen automatisch gehuwd zijn in gemeenschap van goederen gaat waarschijnlijk op de schop.

Als je gaat trouwen en je spreekt verder niets af ben je automatisch gehuwd in gemeenschap van goederen. Als je dan gaat scheiden heb je beiden recht op de helft van wat is opgebouwd en ben je voor de helft ook verantwoordelijk voor eventuele schulden. Dit geldt ook voor het vermogen en de schulden die zij al vóór hun huwelijk hebben opgebouwd.

Wij wijken hiermee af van andere Europese landen. Daar blijft alles, wat je zelf hebt opgebouwd voor je scheiding ook van jezelf als je gaat scheiden. Dit hoef je dus niet te verdelen. De situatie in Nederland past steeds minder in het huidige tijdsbeeld. Dit onderwerp staat daarom al even op de politieke agenda..

Meer aandacht voor relaties.

De overheid en politieke partijen maken zich zorgen om het toenemend aantal echtscheidingen en willen meer preventief te werk gaan. Vooral de impact van een scheiding op kinderen kan groot zijn. Denk maar aan de schrijnende situaties rond een vechtscheiding waarbij kinderen klem komen te zitten tussen ruziënde ouders.

Mironi Mediation & Coaching

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Maar wanneer u toch besluit om te scheiden geeft dit rust en duidelijkheid wanneer u dit samen op een respectvolle manier kunt afspreken. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden. Vanzelfsprekend is een adviesgesprek geheel kosteloos en vrijblijvend. Neem gerust contact met ons op, dit kan telefonisch en via het contactformulier. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Direct contact

+31 (0)6 10 87 86 68

antonisf@mironi.nl