Twee jaar verder en nog niet gescheiden!?!?


Twee jaar verder en nog niet gescheiden!?!?

… dan zal het vast uitgelopen zijn op een vechtscheiding zou je denken, maar niets is minder waar!

Enkele jaren geleden kreeg ik een echtpaar op bezoek die wilden scheiden. Na het kennismakingsgesprek is besloten dat ik ze zou gaan begeleiden bij dit proces. Beide partners hadden veel respect voor elkaar en vertelden dat “de koek simpelweg op was”. Ze hielden nog wel van elkaar, maar niet voldoende om als partners verder te gaan.

Na enkele gesprekken kwamen zij tot de conclusie dat de vrouw heel graag na de scheiding een eigen woning wilde kopen. Beiden vonden dat voor haar van groot belang om dit mogelijk te maken. Binnen de mediation zouden we alle mogelijkheden bespreken om dit te kunnen realiseren. Echter verloor de vrouw haar baan tijdens de crisis, op dat moment had zij dan ook onvoldoende inkomen om een hypotheek te kunnen krijgen. Kopen was voor haar op dat moment onmogelijk.

In de opvolgende gesprekken kreeg het mediation traject plots een andere wending. De man gaf aan dat hij het zijn partner gunde om wat te kunnen kopen in plaats van te huren. In goed overleg hebben zij besloten om de mediation tijdelijk te bevriezen tot de vrouw weer een baan zou vinden en een vast contract zou krijgen. Tot die tijd wilden zij gewoon samen onder één dak verder leven tot het moment dat ook zij een woning kon kopen. En dat ging tot op de dag van vandaag eigenlijk heel goed.

Nu, ruim 2 jaar heeft de vrouw een baan met een vast contract gevonden en is zij zich aan het oriënteren op de woningmarkt om een woning te kopen. Als zij weet wat haar mogelijkheden zijn zullen zij eerst de echtscheiding afwikkelen en de huidige woning op de naam van de man zetten en vervolgens de overwaarde verrekenen. Hierna kan zij dan uiteindelijk toch haar eigen woning aankopen.

Het is ontzettend knap en bijzonder om te zien hoe zij hierin samen keuzes hebben gemaakt om de wens/droom van de vrouw te kunnen realiseren. In veel echtscheidingen is het niet haalbaar om de scheiding zolang uit te stellen. Ik heb hier als mediator, maar zeker ook als mens, heel veel bewondering voor.

Direct contact

+31 (0)6 10 87 86 68

antonisf@mironi.nl